Centru de Afaceri pentru Export unic în Moldova

Municipiul Bacău a devenit oficial Centru de Afaceri pentru Export (CAE) în cadrul unui proiect cofinanţat prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român prin care este pus în aplicare proiectul „Servicii integrate pentru export destinate IMM-urilor din România”.

 

Prin acest proiect, au fost deschise numai două astfel de centre de afaceri, prin camerele de comerţ şi industrie din Bacău şi Ploieşti. Proiectul, care va fi pus în aplicare efectiv din luna septembrie, se derulează până în luna iunie 2019, pentru a oferi servicii de promovare a exporturilor practicate de întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) din industria mobilei şi din agricultura ecologică aflate în regiunile Nord-Est şi Muntenia Sud.

Reprezentanţi ai organizaţiilor şi instituţiilor implicate în derularea proiectului, dar şi ai potenţialilor beneficiari, au avut deja două întâlniri cu ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Confederaţiei Elveţiene în România, Excelenţa Sa Urs Herren, reprezentanţi ai Biroului Contribuţiei Elveţiei la Bucureşti, din Ambasada Elveţiei în ţara nostră, cu Sterică Fudulea, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, cu managerul de proiect Marian Dobrilă, şi conf. univ. Costin Lianu, coordonatorul tehnic al Strategiei Naţionale de Export pentru perioadele 2005 – 2009 şi 2014 – 2020.

Din judeţul Bacău, la întâlniri au venit preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI), Doru Simovici, Mihai Tulbure, directorul general al CCI Bacău, prof. univ. dr. Ioan Viorel Raţi, de la Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău, Oana Cristea, cercetător principal la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură Bacău, Dana Chiriac, directorul general al companiei Elitemob Bacău, coordonatorul serviciului Enterprise Europe Network, Ovidiu Scutelnicu, şi un reprezentant al Asociaţiei Forestierilor din România – ASFOR.

„Programul va cuprinde o etapă de instruire şi una de participare la evenimente internaţionale. În paralel vor avea loc activităţi de susţinere, precum realizarea unor studii pentru evaluarea nevoilor IMM-urilor, crearea unor pagini web de prezentare şi activităţi de promovare. Scopul acestor activităţi este de a sprijini IMM-urile să pătrundă pe pieţele internaţionale prin punerea în valoare a potenţialului local insuficient exploatat, reprezentat de terenul arabil de calitate bună şi competenţele tehnice disponibile”, au precizat coordonatorii programului.

Sursa: Ziarul Evenimentul, Autor: Florin Crăciun