Centrele de export și clusterele din România își unesc forțele

In cadrul reuniunii clusterelor din Romania, echipa Centrului de Afaceri pentru Export – CAE Bacau a organizat un workshop la sediul centrului inovativ Rubik Hub in care s-au analizat posibilitatile si interesul participantilor de infiintare si dezvoltare a unor clustere cu profil agricultura ecologica si mobila in Regiunea Nord Est, urmand ca aceste initiative sa fie monitorizate si incluse in programul de export de catre CAE Bacau.

Reuniunea clusterelor din Romania a fost organizata de Asociatia Clusterelor din Romania – Clustero, impreuna cu clusterul Astrico Nord Est, la Piatra Neamt, in perioada 2-3 februarie a.c. La intalnire au participat reprezentanti ai unor clustere din domeniile agricultura si mobila din Regiunea NE si alte regiuni de dezvoltare ale tarii, inclusiv clusterul de agricultura ecologica Bio Concept Valea Prahovei.

In cadrul dezbaterilor, s-a convenit cu reprezentantii si conducerea Agentiei de Dezvoltare Regionala – ADR Nord - Est dezvoltarea unei baze de date comune pentru firmele din domeniile agricultura ecologica si mobila si implementarea in parteneriat de servicii suport pentru exportatorii din program, precum si diseminarea de cunostinte pentru alti operatori interesati de export. In cadrul workshop-ului, s-a precizat ca prin CAE Bacau, Camera de Comert si Industrie Bacau isi dezvolta expertiza si serviciile sustenabile pentru a deveni un centru specializat de export in ecosistemul inovativ regional.

Reprezentantii ADR Nord Est au convenit dezvoltarea unui dialog structurat permanent pe aceste teme. In acest context, Camera de Comert si Industrie si CAE Bacau vor continua dialogul si cu medii universitare si institute de cercetari pe aspecte ce tin de specializarea inteligenta in cele doua sectoare din program si alte domenii, cu scopul de a aduce la export produse inovative. Printre universitatile interesate se afla Universitatea Vasile Alecsandri din Bacau, Universitatea George Bacovia Bacau si Universitatea Spiru Haret din Bucuresti prin centrul antreprenorial universitar USH Pro Business.

”Centrele de afaceri de export pe care le dezvolta Programul de Cooperare Elvetiano – Roman sunt initiative extrem de valoroase, ele vor trebui replicate si in alte regiuni precum si pentru alte domenii de export iar conexiunile lor cu clusterele le vor face mai puternice pe plan regional” a declarat Costin Lianu, Conf. Univ. Dr. Export Management.

Sursa: https://www.gazetadeagricultura.info/afaceri-agricole/20616-centrele-de-export-si-clusterele-din-romania-isi-unesc-fortele.html