Producătorii români se pregătesc intensiv să obțină „pașaport pentru export”

S-au finalizat inscrierile in programul de instruire pentru export a producatorilor de mobilier, produse din lemn si produse agricole ecologice, in cadrul proiectului finantat prin Programul de Cooperare Elvetiano–Roman, „Servicii integrate de export, pentru IMM-urile din Romania”.

Au aplicat 83 de firme, din care 47 de firme active in domeniul agricol, iar celelalte 36 in domeniul productiei de mobilier din lemn si produse asociate. 52% dintre aplicanti provin din regiunile de Nord Est si Sud Muntenia ale tarii, in timp ce 29% sunt localizati in principal in regiunile Nord Vest, Bucuresti Ilfov si Centru.

In prima faza a procesului de selectie au fost acceptate 58 de firme, urmand ca pana la sfarsitul anului sa primeasca decizia finala si firmele ale caror dosare sunt inca analizate. Pentru a fi eligibile, firmele selectate au demonstrat ca vand produse cu valoare adaugata mare obtinuta printr-un grad ridicat de procesare si inovare, pentru care exista cerere externa. De asemenea, firmele participante au facut dovada detinerii unei echipe de management flexibila, care are capacitatea de a imbunatati produsele sau de a creste productia, cu ajutorul dotarilor tehnologice existente, pentru a face fata solicitarilor noilor piete.

Finalistii vor intra la inceputul anului viitor intr-un program intens de instruire, pentru a deveni competitivi pe pietele internationale. Pregatirea acestora va aborda urmatoarele teme: strategia de export, analiza pietelor internationale de interes, crearea unor produse inovatoare si dezvoltarea tehnologica, ambalare si etichetare, branding si promovare, legislatie fiscala, certificare si standarde de calitate, canale de distributie.

Prin intermediul acestui proiect, producatorii sunt sustinuti sa dezvolte produse cu valoare adaugata mare prin procesarea locala a materiei prime ecologice. Ei vor beneficia de sprijin pentru participarea la targuri, expozitii, organizarea in clustere si sesiuni de matchmaking, pentru a se extinde pe pietele mai putin accesibile pana acum, precum SUA, Orientul Mijlociu, Asia sau tarile nordice.

Pe tot parcursul procesului, firmele vor fi sustinute prin servicii de coaching si mentoring furnizate de catre echipa de specialisti a Centrelor de Afaceri pentru Export din Ploiesti si Bacau, create in prima etapa a acestui program, in cadrul Camerelor de Comert si Industrie.

Sursa: Finantare.ro